Danas se obeležava praznik Svetog Trifuna za kojeg se u Pravoslavlju veruje da štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina. Tradicija vinogradarske slave nalaže da se, vinova loza oreže i zalije vinom, da bi grožđe rodilo obilno i dalo dobro vino.

Kao i mnogi vinari, Svetog Trifuna proslavlja i Branislav Petrović iz Zabrežja, koji je zajedno sa predsednikom Komisije za poljoprivredu Gradske opštine Obrenovac Aleksandrom Bogićevićem, orezao lozu.

Tim simboličnim činom Bogićević je u ime Gradske opštine Obrenovac poželeo svim poljoprivrednicima rodnu i dobru godinu.

Branislav Petrović se već 15 godina bavi voćarstvom i vinogradarstvom, a njegov vinograd se prostire na 1,2 hektara zemljišta i ima 2000 čokota vinove loze.

– Vinograd je zdrav, ali se nadam da će ove godine biti bolje, jer je prošla godina bila sušna. Planiram da prijavim gazdinstvo i da sledeće godine učestvujem na Vinskom festivalu koji se organizuje u Sokolskom domu – rekao je ovaj zaljubljenik u prirodu i voćarstvo.

– Volim voće i prirodu, kao što je današnji dan pun ljubavi, tako je moj život ispunjen ljubavlju prema ovom poslu – istakao je Petrović.

Aleksandar Bogićević je ovom prilikom obavestio poljoprivrednike da su raspisana četiri javna poziva Grada Beograda za dodelu podsticaja u pčelarstvu, povrtarstvu i voćarstvu, stočarstvu kao i za dodelu podsticaja za nabavku mehanizacije. On je zamolio poljoprivrednike da se što pre jave i predaju dokumentaciju jer će prednost imati oni koji se pre prijave.

– Kancelarija za poljoprivredu Gradske opštine Obrenovac će, kao i uvek, biti na raspolaganju u pripremi pojedinačnih zahteva. Tako da molim sve zainteresovane da nam se obrate ukoliko im treba pomoć u zgradi ”Posavine” na gradskom trgu – kazao je Bogićević.

Tekstove pomenutih Javnih poziva možete pogledati na linkovima ispod.

Ostavite komentar