Četiri mlada obrenovačka poljoprivrednika do 40 godina starosti su ove godine kao meru podrške dobili bespovratna sredstva od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tim povodom je ministar Branislav Nedimović danas posetio domaćinstvo Dušana Stamenića u Stublinama. 

Dušan Stamenić obrađuje 11 hektara zemlje i ima 15 krava, a od Ministarstva mu je odobreno 6 hiljada evra pomoći za nabavku neophodne opreme.

– Kancelarija za poljoprivredu Gradske opštine Obrenovac nam je pomogla da prikupimo neophodnu dokumentaciju i da popunimo zahtev za dodelu podsticaja. Komunikacija sa njima je korektna i oni su tu uvek na raspolaganju kada nam nešto treba. Zahvaljujući dobijenim sredstvima kupićemo tanjiraču, prskalicu, novu muzilicu, mikser i mlin za bolje spremanje hrane za krave – objasnio je Stamenić.

Ministar Nedimović je pohvalio obrenovačke poljoprivrednike i istakao da su u ovom slučaju odvojena skromna sredstva, ali da je iz godine u godinu budžet za poljoprivredu sve veći i veći.

– Moramo podizati što više kapacitete naše poljoprivredne proizvodnje. U skladu sa tim, najvažnije je da je i ove godine budžet veći nego prethodne godine, a sredstva se iz godine u godinu povećavaju. Na primer, 2008. godine je bilo samo 18 milijardi dinara za poljoprivredu, a ove godine je odvojeno 44 milijardi – istakao je Nedimović.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković je istakao da je domaćin Stamenić visoko obrazovan ali da je ipak odlučio da ostane u svom selu.

– Dušan je završio državni Ekonomski fakultet sa visokim prosekom, nakon toga se specijalizirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu ali je odlučio da ostane u svom selu i uzgaja krave. Današnja poseta je dokaz da se mladim i vrednim ljudima pruža podrška, jer da nema njih ne bismo imali zdravu hranu za našu decu – zaključio je Čučković.

Aleksandar Bogićević je rekao da je prvi zadatak Kancelarije za poljoprivredu edukacija poljoprivrednika kako bi ostvarili svoja prava na subvencije na opštinskom, gradskom i republičkom nivou.

Ostavite komentar