Puštanjem u rad integrisanog sistema bezbednosti započeta je realizacija projekta ”Safe city”. Član veća gradske opštine Obrenovac Predrag Jovanović je objasnio da je, kao što sam naziv kaže, cilj projekta da Obrenovac postane apsolutno bezbedan grad.

– Moram da kažem da projekt ima nekoliko etapa. Monitoring centar je u policijskoj stanici gde se nalazi softverska platforma koja nadzire nekoliko sistema. Jedan od tih sistema je inteligentni video nadzor sa analitikom, ali svi oni koji ne prolaze vozilima i motorima preko trga, ne prolaze kroz crveno svetlo, ne prekoračuju brzinu ne treba da imaju strah od tog sistema, jer je taj sistem uveden prvenstveno zbog unapređenja bezbednosti dece u zonama škola i bezbednosti svih ostalih građana – kazao je Jovanović i dodao da će u školama i vrtićima funkcionisati alarmni sistemi koji će se tokom noći aktivirati ukoliko se desi neka povreda prostora ili provala.

Jovanović je rekao da su u ovaj projekat uključeni i sistem ranog javljanja požara i takozvani SOS tasteri namenjeni prijavljivanju vršnjačkog nasilja koji će biti na raspolaganju u obrazovanim institucijama i vrtićima.

Predsednik skupštine Gradske opštine Obrenovac Mirko Vranešević je rekao da je ispred Prve obrenovačke osnovne škole postavljena jasna signalizacija da je tu zona škole, kao i da su postavljeni ležeći policajci.

– U prethodnom periodu je ovde postavljen uređaj radar dopler sa video kamerom koja beleži prekršaje, a u toku ove nedelje biće postavljeni takvi uređaji ispred škole u Draževcu, u Zvečkoj na skretanju za Teromelektranu kao i dva uređaja ispred škole i obdaništa u Stublinama – najavio je Vranešević.

Ostavite komentar