Обележен Дан победе над фашизмом

9. мај се обележава као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату и као Дан Европе, у знак сећања на исте датуме 1945. године када је нацистичка Немачка потписала капитулацију и 1950. када је француски министар Робер Шуман представио предлог организовања Европе, познат као „Шуманова декларација”.

Тим поводом на Градском тргу у Обренову венце су положили представници Градске општине Обреновац, представници удружења бораца, политичких партија и појединци.

Наиме 9. маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Године 1945. Нацистичка Немачка је потписала капитулацију у Другом светском рату. Дан победе над фашизмом се слави 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе А-бомбе у Хирошими и Нагасакију.

У знак сећања на страдале у Другом светском рату присутнима се обратила Марина Батричевић, представница СУБНОР-а, која је нагласила да антифашизам није идеолошко и политичко уверење, већ дубоко људско опредељење за мир и слободу. Она је истакла да је модерна Европа заснована на принципима и начелима који су водили борце против нацизма и фашизма.

У току замена главног вентила испред постројења фабрике воде на Забрежју

Данас су започети радови на замени главног вентила испред постројења фабрике воде на Забрежју. Због тога су надлежни у Јавном предузећу ”Водовод и канализација” јуче најавили да може доћи до смањења притиска или краткотрајне обуставе водоснабдевања. (више…)

Захтев за сагласност на Студију о процени утицаја на животну средину пројекта изградње фабрике аутомобилских делова МТЕ – фаза IV, Барич ГО Обреновац, Град Београд

На основу чл. 20. став 1, а у вези са чл. 29. став 1. и 3. Закона о процени утицаја на животну средину („Сл. гласник РС“ 135/04, 36/09), као и на основу члана 115. Закона о општем управном поступку („Сл. гласник РС“, бр. 18/2016)  даје следеће (више…)