• 1. октобра 2018.
  • 19:00
  • Библиотека ''Влада Аксентијевић''

Историчар, истакнути стручњак у области интегралне заштите културног наслеђа, некадашњи управник Народне библиотеке Србије и државни секретар за културу Дејан Ристић одржаће 1. октобра 2018. године, са почетком у 19.00 сати, предавање у читаоници Библиотеке ”Влада Аксентијевић” у Обреновцу.
Предавање се одржава у оквиру манифестације ,,Дани европске баштинеˮ. 

Изузетно богатство културне баштине (археолошки локалитети, просторне културно-историјске целине, богомоље, утврђења, јавни споменици, бојишта, војни меморијали и места страдања, архиви, библиотеке, музеји, галерије и др.) чине Србију препознатљивом у европским и светским оквирима.
Културно наслеђе, у сва три своја појавна облика (покретно, непокретно и нематеријално), представља један од темеља идентитета, али и непресушан образовни, научни, уметнички, привредни и туристички ресурс.
Шта чини културно наслеђе Србије? Колико познајемо, на који начин чувамо и како управљамо сопственим културним наслеђем? Шта је оно што представља светску вредност? По чему Србија може бити препознатљива на светским културним и туристичким мапама? Шта би то могао бити српски културни производ? … На који је начин Србија присутна у Унескоу? Зашто нас у Унескоу више нема, него што нас има?
Одговоре на ова и друга питања у вези са феноменом културног наслеђа Србије покушаће да пружи историчар Дејан Ристић.
У другом делу програма приказаћемо филм о хроничарима Обреновца.

Улаз слободан.