• 11. октобра 2018.
  • 19:00
  • Библиотека ''Влада Аксентијевић''

У четвртак, 11. октобра 2018. године од 19.00 часова у читаоници Библиотеке ”Влада Аксентијевић” биће представљена књига “Водич кроз љубавну историју Београда” Ненада Новака Стефановића.
Ова несвакидашња историја Београда сагледана кроз кључаоницу славних љубави лирска је повест престонице и поуздани путоказ до многих непознатих појединости о ономе што се догађало иза кулиса јавних и приватних зграда у Београду. То је и књига о знаменитим београдским здањима и једновремено о односима између њихових познатих станара чији су се животи уткали у град на најлепшем ушћу Европе…

Водич је о затајним везама нобеловца Иве Андрића, научника Милутина Миланковића, краљевских парова из династија Обреновића и Карађорђевића, о дворској романси Јосипа Броза и о десетинама значајних личности описаних у амбијенту палата и кућа са утиснутим печатом времена.

Све адресе описаних кућа и данас постоје, тако да је читање ове књиге истовремено и позив у шетњу кроз два последња века наше новије историје, од кнеза Милоша до данашњих дана, од Ите Рине до Јелене Димитријевић, Бранка Ћопића, Ристе и Бете Вукановић, Васка Попе… Читање ове књиге је улазак у авантуру у којој пратимо како град расте са својим здањима и љубавним причама.

Разговор с аутором води Гордана Филимоновић.

Улаз слободан.