• 16. априла 2019.
  • 19:00
  • Библиотека ''Влада Аксентијевић''

У уторак, 16. априла 2019. године од 19.00 часова у читаоници Библиотеке ”Влада Аксентијевић” предавање ”Историја забаве у Србији 19. века: Балови у Срба” одржаће Милорад Стокин.
Уколико мислите да су балови били само разонода доконе аристократије, грдно се варате јер су они имали велику друштвену, културну и политичку улогу. Предавање прати историју српских јавних и дворских балова са освртом на њихову европску традицију. Сазнајте шта су тражиле ”патролџије са батинама” на првом балу у нашој средини; када је одржан први Светосавски бал и шта је на њему значила тоалета Мине Караџић; како су изгледали балови на српском двору и шта се на њима јело, а како су изгледали у српским кафанама и зашто је морала да се просипа вода послесваке игре; како је прва београдска болница изграђена средствима скупљеним на једном балу… Кроз спој сликовитог, забавног и поучног уз обиље чињеница, анегдота, фотографија и докумената добићете одговоре на ова и многа друга питања из тематског оквира теме предавања.

Предавач, Милорад Стокин је мастер музички уметник, оперски певач, писац и пасионирани истраживач прошлих времена. Бави се истраживачким и предавачким радом у домену културне историје, културе сећања и популарне културе. Као члан Клуба сарадника Народног музеја у Београду и један од организатора био је предавач семинара ”Са музејом на ти”. Аутор је монографије ”Међународно такмичење соло певача ”Никола Цвејић” (2017) и научног рада “Од комада са певањем и пуцањем до прве српске опере” објављеног у Театрону Музеја позоришне уметности Србије (2019). Писао је за City магазин и Политикин забавник, као и за бројне портале на теме из уметности и историје. Редовно држи предавања у ”Share Square” у Београду. Аутор је и уредник фејсбук странице Фрагменти прошлости коју тренутно прати близу 90.000 људи.