• 22. октобра 2018.
  • 18:00
  • Спортско културни центар ''Обреновац''

У понедељак, 22. октобра у галерији Спортско културног центра ”Обреновац” са почетком у 18.00 часова свечано ће бити отворена изложба ”Додир културе и традиције”.

Изложба је посебна јер омогућава додиривање оргиналних скулптура, што није уобичајено у галеријама. Тиме се приближава уметност слепим и слабовидим особама, јер имају прилику да додиром доживе уметничко дело. Осим тога биће омогућена и перцепција народних ношњи путем додира за слепе и слабовиде суграђане.

Изложба слика и објеката, намењена свима, али пре свега слепим људима, је трагање за начином да се помогне слепима да доживе визуелну уметност и да у њој уживају. Изложба је и реакција на време и стање у којем се живи, намењена је и људима код којих је чуло вида нормално развијено. Основно начело садржано је у препоруци “погледајте додиром без устручавања”, а од свих посетилаца захтева се да експонате истражују додиром.

Свака изложба је изузетно важан културни догађај како за слепе људе тако и за све остале љубитеље уметности. Ова изложба треба да нам покаже да и слепи људи, упркос свом недостатку, могу да доживљавају и путем тактилног чула перципирају слике и вајарска дела.

Изложбу реализује Центар за нове идеје уз подршку Градске општине Обреновац и града Београда.

Изложба је отворена до 26 октобра 2018. године.

Улаз слободан.