• 19. новембра 2018.
  • 19:00
  • Библиотека ''Влада Аксентијевић''

Библиотека „Влада Аксентијевић“ Обреновац, заједно са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ из Београда, Институтом за ботанику и Ботаничком баштом „Јевремовац“ Биолошког факултета Универзитета у Београду и 4СЕ издавачком кућом, организује гостујућу изложбу „Говор цвећа“ у Галерији Библиотеке „Влада Аксентијевић“ Обреновац. Изложба се отвара у понедељак, 19. новембра у 19.00 часова и трајаће до 30. новембра 2018. године.

Аутори каталога и изложбе су: Игор Живановић, Никола Крсмановић (библиотекари Универзитетске библиотеке) и др Адам Софронијевић, заменик директора Универзитетске библиотеке.
На отварању изложбе говориће: Јелица Поповић, представник издавачке куће 4СЕ, Игор Живановић, аутор изложбе и каталога „Говор цвећа“ и Јасмина Бјелић Месарош, стручни сарадник Института за ботанику и Ботаничке баште “Јевремовац” Биолошког факултета Универзитета у Београду.

По отварању изложбе, у читаоници Библиотеке предавање о Ботаничкој башти “Јевремовац” одржаће Јасмина Бјелић Месарош, стручни сарадник Института за ботанику и Ботаничке баште “Јевремовац”. 4СЕ је пословно развојна мрежа која има тим стручних сарадника који раде на више издавачких пројеката у Србији и иностранству.

Издавачка кућа 4СЕ издала је: Флорографију: језик цвећа: митови и легенде из целог света, аутора Каролине Спелмен на српском и руском језику и Поруке скривене међу латицама на српском и билингвално на српском и руском језику. На 63. Београдском сајму књига издавачка кућа 4СЕ добила је награду за издавача године за ова издања од Арт центра.

Каталог се састоји из више целина. У првом делу налазе се ауторизовани тектови Уводна реч: „Говор цвећа“ Игора Живановића и Николе Крсмановића, кратак преглед историјата Ботаничке баште „Јевремовац“ стручног сарадника Института за ботанику и Ботаничке баште “Јевремовац” Јасмине Бјелић Месарош и чланак др Адама Софронијевића „Говор дигиталног цвећа: симболика, варијетет, расположивост“.

У другој целини наводи се селективна библиографија књига из фонда Библиотеке подељена на области: књижевност, на једној страни, и на ботанику, пољопривреду и шумарство, на другој. Трећа целина обухвата попис чланака из историјских новина и часописа, такође раздвојена на ове две тематике. Библиографске јединице су у ISBD формату и сортиране су хронолошки, а уз сваку јединицу наведена је и сигнатура.
На изложби је посебна пажња посвећена публикацијама из XVIII и XIX века. Све књиге налазе се у фонду Универзитетске библиотеке. Изложбени матeријал је делом из Одељења реткости, као и из легата Геодена Дунђерског, Војислава М. Јовановића, Јоце Вујића, Слободана Ј. Јовановића, Стојана Новаковића и Исидоре Секулић.

На изложби ће, поред осталог, бити представљене публикације које су реткост на нашим просторима. Биће изложено фототипско издање публикације Захарија Орфелина : „Искусни подрумар“ из 1783. године на црквенословенском језику. Оригинална публикација је под посебном заштитом као културно добро од изузетног значаја и чува се у Одељењу старе и ретке књиге Универзитетске библиотеке.

На изложби биће изложене и публикације:
Панчић Јосиф, Флора у околини београдској / по аналитичном методу саставио Јосиф Панчић из 1865. године.
ГОВОР цвећа: по најновијем тумачењу / с немачког превела Анка П. Чобанићка, штампано у Новом Саду 1875. године
WALCOTT Mary Vaux, North American wild flowers, из 1925. године, поклон Универзитетској библиотеци Михајла Пупина.
Збирка цртежа на којима су представљени најтипичнији примерци пољског цвећа у Северној Америци, цртежи су рађени воденим бојама и у природној величини.
Антикварска грађа, луксузно издање, издато у ограниченом броју примерака; ово је примерак бр. 124.