Обележен Дан ослобођења у Првом светском рату
уторак, 31 октобар 2017 13:16

ослобођење1Поводом обележавања 99 година од ослобођења у Првом светском рату, данас су на градском тргу положени венци на споменик носиоцима Карађорђеве звезде са мачевима и спомен обележје војводи Живојину Мишићу.

Венце на споменике у центру града положили су представници Градске општине Обреновац, удружења потомака ратника 1912-1920 „Живојин Мишић", породице ратника и грађани.

Драган Лазић, председник општинског одбора Удружењa потомака ратника 1912-1920 „Живојин Мишић" рекао је да је споменик носиоцима Карађорђеве звезде са мачевима јединствен у Србији.

ослобољење2

Председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић, рекао је, обраћајући се окупљенима, да је значајно да се говори о страхотама Првог светског рата.

- Француски официр Алфред Жубер је написао стравичан дневник у којем је пред своју погибију описао стање у којем се човечанство у том тренутку налазило. Написао је да је човечанство захватило лудило, да је општа катастрофа свуда, да је покољ на сваком кораку, да људи нису људи, већ звери, и да је пакао вероватно боље место него што је у том тренутку Земаљска кугла. У бројкама тај пакао износи од 60 до 70 милиона људи који су учествовали у рату и преко 10 милиона људи који су изгубили животе – казао је Чучковић и приметио да се данас то лудило враћа.

- Нисам се трудио да запамтим име господина из Каталоније, који је у жижи светске јавности, који очигледно покушава Шпанију да уведе у нови грађански рат, а подсетимо се да је шпански грађански рат био увод у Други светски рат. Не знам да ли он има децу, и да ли светски лидери који покушавају да поврате то лудило имају децу, али знам да богате земље у рату дају волове, а сиромашне дају синове. У Првом светском рату ми смо изгубили 60 процената мушке популације и то је ситуација која треба да нас забрине. Треба да будемо свесни да је у тај рат Америка била укључена само неколико месеци пред крај рата, да је њихов број жртава, иако не потцењујемо ни једну људску жртву, износио преко 100 000, што је 10 пута мање од жртава мале и сиромашне Србије – рекао је Чучковић и најавио да ће Градска општина Обреновац следеће године организовати величанствену свечану академију поводом стогодишњице од ослобођења у Првом светском рату.

Обреновац је први пао под окупацију Аустроугарске која је трајала све до 31.октобра 1918. године. „Било једном једно дивно поколење" је епитаф на споменику у центру града посвећен не само одликованим ратницима, већ свима који су дали свој живот за ослобођење места и земље.

Коментари
Додај нови Претрага
Додај коментар
Име:
емејл:
 
Наслов:
UBBкод:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Морате навести анти-спам код који стоји на слици.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

Сервис грађана

  Пут до Ваших права 
Сазнајте како најлакше можете добити неке документе и остварити своја права

Контактирајте администрацију 
Поставите питање, пошаљите сугестију
или критику администрацији Градске општине Обреновац

Наручивање докумената
Наручите извод из матичних књига рођених,
умрлих, венчаних и држављана 

Документа / Одлуке /  Буџет
Преузмите усвојена документа, одлуке...

Правна помоћ  
Правна помоћ за све грађане Обреновца

Важни телефони
бројеви телефона устаннова и
институција

Мапа општине Обрeновац
Информишите се...

Ред вожње
на линији Обреновац - Београд

Преузмите информатор о раду ГО Обреновац

Буџет ГО Обреновац

imagesbudget