Делегација општине Обреновац на Косову
уторак, 12 септембар 2017 15:05

kosovo1Представници Градске општине Обреновац посетили су место Осојане на Косову и Метохији где су разговарали са мештанима и представницима локалне управе. Ова посета наставак је сарадње започете пре неколико година, а резултат те сарадње је одлазак деце из Осојана на бесплатна летовања и зимовања заједно са малишанима из Обреновца, као и реализација појединих инфраструктурних пројеката у Осојану.

Домаћини су се захвалили општини Обреновац на досадашњој помоћи, истакавши да је свака посета морална подршка мештанима Осојана који су се након 1999. године вратили у своја домаћинства.
 
- Данас је дошла једна од већих општина из Београда и читаво њихово руководство је ту са нама. Ово је велики дан и велика ствар што су они данас овде са нама, да један дан они проживе онако како ми проводимо све претходне године. Најважније што смо договорили је стављање у функцију дечијег обданишта које већ пет година стоји недовршено, ми ћемо ту запослити 10 до 15 повратника који ће ту наћи приход за себе и своје породице - казао је Малиша Ђурић, председник општине Осојане.
 
kosovo2
 
Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је ова посета наставак побратимске сарадње две општине започете пре неколико година и нагласио резултате те сарадње који се огледају кроз неколико пројеката.
 
- Једна од тих активности јесте и одлазак свих малишана из Осојана на бесплатно летовање и зимовање заједно са малишанима из Обреновца и то ћемо поновити и ове зиме. Јако нам је важно да се деца друже и да мало промене амбијент. Што се тиче активности стављања у погон нашег обданишта, договор је да се инфраструктурни прикључци заврше у сарадњи са министарством и да се после тога од стране општине изфинансира опрема унутар објекта, док би се пријем радне снаге договорио заједно са канцеларијом за КиМ. Са обзиром на нове политичке околности и одлуком Косовке листе да уђе са три нова ресора у Косовску Владу, трудићемо се да заједничким снагама определимо могућност да се на овим просторима и више од 1000 људи врати и остане, како би гајили и неговали српску државност на овом простору. Изградња школе, обданишта и поште може прушити прилику да се људи осећају као и ми у централној Србији. Наш основни циљ је да се свих 6500 људи врати на овај простор - истакао је Чучковић.
 
ksovov3
 
Чучковић се овом приликом осврнуо и на сарадњу која је договорена у области пољопривреде. Он је рекао да на овом простору постоји велики број људи који су засејали бели лук и да ће Градска општина Обреновац тражити од привредника из Обреновца да изврше откуп у наредном периоду и додао да би та активност била конкретан вид помоћи људима у општини Осојане. Чучковић је казао да се на тај начин ставарју услови да оживе домаћинстава и да пољопривредници поново могу да се баве пословима које су радили пре 1999. године.
 
Члан Већа Градске општине Обреновац др Обрад Исаиловић истакао је задовољство посетом братској општини на Косову и казао да је пружање подршке народу на овим просторима веома значајно. Он се осврнуо и на разговор са особљем Дома здравља и рекао да та установа ради у скромним условима и да ће Градска општина Обреновац у наредном периоду и материјално помоћи. Исаиловић је рекао да ће општина помоћи куповину апарата који служи за основне анализе, како пацијенти не би морали да одлазе у Косовску Митровицу.
 
kosovo4
 
Овом приликом делегација из Обреновца посетила је и манастир Високи Дечани. У име монаштва манастира добродошлицу гостима пожелео је отац Петар са којим су представници општине разговарали о свакодневном животу у манастиру који је стар седам векова. 
 
 
Коментари
Додај нови Претрага
Додај коментар
Име:
емејл:
 
Наслов:
UBBкод:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Морате навести анти-спам код који стоји на слици.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 

Сервис грађана

  Пут до Ваших права 
Сазнајте како најлакше можете добити неке документе и остварити своја права

Контактирајте администрацију 
Поставите питање, пошаљите сугестију
или критику администрацији Градске општине Обреновац

Наручивање докумената
Наручите извод из матичних књига рођених,
умрлих, венчаних и држављана 

Документа / Одлуке /  Буџет
Преузмите усвојена документа, одлуке...

Правна помоћ  
Правна помоћ за све грађане Обреновца

Важни телефони
бројеви телефона устаннова и
институција

Мапа општине Обрeновац
Информишите се...

Ред вожње
на линији Обреновац - Београд

Преузмите информатор о раду ГО Обреновац

Буџет ГО Обреновац

imagesbudget